onsdag 5. november 2014

Mørk sjokoladekake m. en saftig hemmelighet

Jeg er en bakeglad jente. Denne egenskapen har jeg definitiv arvet av min kjære mamma, som er den beste hobbybakeren jeg vet om. Hun er viden kjent for sin fantastiske gjærbakst, og tryller fram de lekreste kaker til allslags anledninger. Jeg har ikke lyst til å være noe dårligere enn mamma når det kommer til denne bakingen, men samtidig strider det jo litt mot min noe sunnere livsstil og alltid lage bakverk proppet av sukker og hvetemel... Når bakeånden slår over meg, prøver jeg derfor (av og til, hvertfall!) å lage såkalte "sunnifiserte" varianter av klassiske oppskrifter. I dette uttrykket mener jeg ikke nødvendigvis at det er kaloriene som skal kuttes, men heller at bakverkene får en litt mer fornuftig næringssammensetning som gjør både kropp og sinn glad. Det er som regel ikke så mange endringer som skal til, og smaken blir som regel ikke så fryktelig annerledes. Erstatter man deler av hvetemelet med malte havregryn og nøtter, samt kutter mengde sukker og smør til fordel for frukt, bønner eller grønnsaker, kommer man langt.
























 I denne sjokoladekaken er det selveste rødbeten som har fått spille birollen i (kake)stykket. Rødbeter er en fantastisk grønnsak som kan brukes til så mangt, også i kakebakst. Den tilfører både sødme og en noe karakteristisk smak, i tillegg til at den gjør kaken innmari saftig og god. Det er faktisk lenge siden jeg har smakt en så saftig og god sjokoladekake! Og så er det jo ikke feil at den også inneholder en god del kostfiber og antioksidanter. Sammen med en ordentlig dose skikkelig kakaopulver tenker jeg at vi kan kalle denne kaken en skikkelig antioksidantbombe!

 Mørk sjokoladekake m.rødbeter
1 liten form

2-3 rå rødbeter (=5 dl revet)
3 egg
6 ss kokosolje/smør
1 dl (brunt) sukker
2 dl havregryn
6 ss kakao
2 ss bakepulver
1 ts vaniljepulver
1 ts salt
50-100 g mørk sjokolade

Start med å skrelle rødbetene og kjør dem i en foodprosessor/riv dem på et rivjern. Visp sammen egg, sukker og olje/smør. Mal havregryn til mel i en blender (evt bruk havremel dersom du har). Bland havremel, kakao, bakepulver, vanilje og en klype salt sammen med eggeblandingen. Vend tilslutt inn de revne rødbetene, samt hakket mørk sjokolade. Smak på røren, det kan hende du vil ha litt mer sukker og/eller kakao i, alt etter hvor framtredende rødbetesmaken er. Når du er fornøyd med sødme og sjokoladesmak, heller du røren over i en smurt form, steker kaken midt i ovnen på 180 grader i rundt 30 minutter. Steketid vil avhenge av ovn, pass på at den ikke blir for godt stekt. Server gjerne med en klatt yoghurt naturell, eller en skje iskrem dersom du virkelig vil slå på stortromma. KOS DEG.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar